Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

GY.I.K.

Gyakori kérdések

 

 1.    Mi a különbség a "Saját újratölthető" és "Visszaváltható" opciók között?

A legjobban a webáruházunkban lévő útmutatónkban olvashatsz a két opció közötti különbségekről és a hozzájuk tartozó vásárlási folyamatokról. Röviden:

  • A Saját tartó újratöltésnél először mindig "Új tartóban" kell megvásárolnod a terméket, majd utána a "Csak újratöltés" termékopciót kiválasztva újra tudod a TE saját eredeti tartódat töltetni kedvezménnyel. Ilyenkor mindig a TE saját eredeti, egyedi sorszámmal ellátott tartódat kapod vissza újratöltve Neked. A te saját tartóidban újratölthető termékeinket erről a matricáról ismered meg könnyen.

 

  • A "Visszaváltható",  "Csak visszaváltható" vagy "Már visszaváltott" leírásoknál a termékek tartói csak visszaválthatóak. Itt nem mindig tudod a Te saját eredeti tartódnak az újratöltését kérni. Visszaváltható termékeinket erről a matricáról ismered meg könnyen.

 

2.    Hol találom az ingyenes visszaszállítási kódot és az információkat az ingyenes visszaküldéshez?

 

Az ingyenes visszaszállítás regisztrációhoz és vásárlási értékhatárhoz kötött. Vásárolj bármikor minimum összesen 7.000 ft értékben webáruházunkban, és onnantól Te is Zöldkör Klubtaggá / csapattaggá válsz. Ezt a határt elég csak egyszer átlépned és onnantól bármikor visszaküldheted matricával megjelölt kiürült tartóidat minimum 5 darabtól.

Ha már Zöldkör klubtag vagy:

-          Lépj be regisztrált fiókodba erre az ikonra kattintva  

-          Majd a számítógép képernyőjének bal felső sarkában találod az aktuális információkat az ingyenes visszaszállításhoz

A minimum 5 matricázott üres tartós limitet csak a szállítási költségek miatt kellett bevezetnünk. Természetesen személyesen akár már 1 darabtól is bármikor leadhatod tartóidat központi irodánknál és raktárunkban nyitvatartási időben: 1066 Budapest, Jókai u. 4.

 

3.      Hogyan gyűjthetek hűségpontokat és hogy válthatom be hűségpontjaimat?

Hűségpontokat már egyből első vásárlásodkor gyűjthetsz, hisz amint regisztráltál a vásárláskor kapott pontjaidat a rendszer egyből a regisztrált fiókodhoz fogja adni.

Fontos, hogy a hűségpontok egyedüli előfeltétele, hogy ingyenesen regisztrálj weboldalunkon az emaileddel.

Így számos előnyre tehetsz szert és hűségpontokat szerezhetsz, melyeket bármely termékünkre beválthatsz forintos kedvezményként, függetlenül attól, hogy egy termék épp akciós vagy sem.

A hűségpontok beváltására a fizetés résznél van lehetőség. Fontos, hogy előtte jelentkezz be weboldalunkon.

 

4.      Ha több terméket rendelek, amelyeknek a szállítási ideje eltérő, akkor mennyi szállítási idővel számoljak?

 

Ha úgy döntöttél, hogy egyben rendeled meg a termékeket, akkor mindig megvárjuk amíg az összes termék megvan és csak utána adjuk át a szállítónak a csomagod.

Így például ha a saját tartóidat tölteted újra Pest megyén belül és egyéb új termékeket is rendeltél, bevárjuk az újratöltést és így az átlagos 1-3 munkanap helyett 5 munkanappal számolhatsz tartók átvevőhelyen való leadásától számítva.

 

5.      Hogyan tisztítsam a kiürült tartóimat visszaszállítás előtt?

 

A tisztítószeres műanyagokat nem kell tisztítanod és a tisztálkodási termékeknél elég ha kimosod az üres üvegeket mosogatószerrel vagy mosogatógépben. A termékek címkéit semmiképp ne távolítsd el saját tartók újratöltésénél!

Ugyanígy a Zöldkör Matricákat is kérünk semmiképp ne távolítsd el, hisz így tudjuk ellenőrizni, hogy tényleg a mi tartóinkról van szó. Más helyről származó tartókkal nem tudunk mit kezdeni mi sem. Köszönjük együttműködéseteket.

Kérünk figyeljetek, hogy visszaszállításkor a kiürült tartók mindenképp meg legyenek száradva és zárt állapotban legyenek, ezzel megelőzve a kartondobozok esetleges elázását szállítás közben.

 

6.      Nem sok ez a plusz visszaszállítás? Környezetbarátabb így mintha kidobnánk a kukába?

 

A kiürült tartóinkat most is el kell szállítania a szemétszállító autónak lakhelyünkről, amelyeket még utána az összeömlesztett szemétből (a hipós doboztól az arckrémig…) sok energiával, gépekkel és kézzel a műanyag típusoknak megfelelően szét kell válogatni és még ezután is csak kevés esetben kerülnek újrahasznosításra egy gyárban. Így nem csoda, hogy egészen 2018-ig az EU is exportált még Kínába is műanyag szemetet, amíg végül Kína többé nem volt hajlandó műanyag szemetet befogadni.

A Zöldkörrel viszont, a szemetes kuka helyett, direkt hozzánk jutnak vissza a kiürült tartók tisztításra és itt az eredeti termékkel töltjük újra őket.

Ugyanakkor egyre jobban látszik, hogy a műanyag kémiai újrahasznosítás nem oldja meg a műanyag válságot.

2019-ben átlagosan 10-ből 6 műanyag csomagolás nem lett újrahasznosítva Magyarországon és az egész EU sem állt sokkal jobban (EU hivatalos adatai). 1 De hogy időtávban nézzük az ENSZ szerint a valaha termelt műanyaghulladék mindössze 9%-át hasznosították csak újra, tehát 91%-a a műanyagnak nem lett újrahasznosítva, és ennek túlnyomó többsége hulladéklerakókban, szemétlerakókban vagy a természeti környezetben halmozódott fel és most is ott található. 2

Arról meg nem is beszélve, hogy az újrahasznosítás sokszor nem csak, hogy anyagilag nem éri meg (olcsóbb legtöbbször az új műanyag mint újrahasznosítani, ami főleg a drága fémmel szenben nagy különbség), de még a környezetvédelem szempontjábol sem éri meg mindig a műanyag újrahasznosítása.3,4

Egyre jobban látszik, hogy a műanyag kémiai újrahasznosítása nem oldja meg a műanyagválságot, mivel a szén-dioxid több mint 50%-a elvész, míg más tudósok a Dioxin termeléstől félnek. Amellett, hogy nagy mennyiségű energiát fogyaszt az újrahasznosítás, „a pirolízis mérgező hulladékot, például dioxinokat is termelhet” – mondta Hideshige Takada geokémikus, a Tokiói Mezőgazdasági és Technológiai Egyetem professzora 2021 júliusában. 3,4

Így nem meglepő, hogy az EU és egyre több független szakértő egyszerűen a műanyagok csökkentését kérvényezi. Sőt amint már láthattuk, az EU bizonyos egyszer használatos műanyagok tíltását is elkezdte.

 

1: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Packaging_waste_statistics#Generation_and_recycling_per_inhabitant 2021.10.18

2: https://www.unep.org/interactive/beat-plastic-pollution/

3: https://www.forbes.com/sites/emanuelabarbiroglio/2020/06/06/chemical-recycling-wont-solve-the-plastic-crisis-study-finds/?sh=5bbac1553d6c  2020.06.06

4: https://www.reuters.com/investigates/special-report/environment-plastic-oil-recycling/  2021.07.29

 

 

7.      Meddig érdemes használni és újratöltetni egy műanyag tartót?

 

A gyártókkal való megbeszélés szerint 5 évig jól használható egy műanyag tartó ha ugyanazzal a termékkel töltetjük újra. Az üveg tartók végtelen ideig használhatóak.


 

8.      Honnan tudom, hogy a saját tartóimat kapom vissza és mikor kapnak egyedi sorszámot tartóim, ha saját tartóimat szeretném újratöltetni?

 

Amennyiben saját tartóidat szeretnéd újratöltetni ugyanazzal a termékkel, elég a "Csak újratöltés" termékopciót választanod és kifizetned. Majd miután leadtad kiürült tartóidat egyik átvevőhelyünkön és üres tartóid visszaértek hozzánk, mi egyedi sorszámmal látjuk el minden tartódat még újratöltés előtt. Mivel ezt egyenként kell részben kézzel és egyedi saját fejlesztésű technológiával biztosítanunk, így az egyedi sorszámozást csak azon üres tartóknál és vásárlóknál tesszük meg, akik saját tartóikat kérik újratöltve. A saját tartók újratöltésének kérése felár nélkül kérhető.

Abban az esetben ha már többször küldted vissza ugyanazt a tartót saját újratöltésre, már rajta van a Te egyedi sorszámod a tartókon, így az a sorszám mindig a tiéd és mi már nem kell többé sorszámozzuk. Te pedig mindig ugyanazt a sorszámú tartot kapod vissza újratöltve.

Az oldal tetejére