Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Újratöltéssel segíthetünk

Újratöltéssel segíthetünk

Ha kidobtunk 10 műanyag csomagolást 2019-ben abból még 4 sem lett újrahasznosítva Magyarországon. Számok az EU-tól, hisz a mi egészségünk, vizeink és környezetünk romlanak miatta.

 

Az újratöltéssel kevesebb műanyagot termelhetünk.

 Műanyag csomagolás hulladékok termelése (zöld vonal) és újrahasznosítása (piros vonal) az EU-ban 2009-2019

 


Ha kidobtál 10 műanyag csomagolást abból még 4 sem lett teljesen újrahasznosítva Magyarországon 2019-ben, és átlagosan az egész EU-ban a műanyag csomagolásokból csak kb 40-43% lett újrahasznosítva 2019-ben. (Forrás 1)

Ezek a jelenleg legfrissebb hivatalos számok direkt az EU-tól, melyeket 2021 októberében publikáltak, és amiket jó tudni, hisz a mi vizeink, egészségünk és környezetünk romlik miatta. Újratöltéssel sokat javíthatunk saját szemét termelésünkön.

1950 és 2018 között 1.5 millió tonnáról 359 millió tonnára nőtt az éves műanyaggyártás a világon, ami majdnem 24 000%-os növekedés (EU hivatalos adatai 2021) (Forrás 2). Így nem meglepő, hogy ezzel a nagy megnövekedett műanyag mennyiséggel most már pár éve bennünk emberekben is kimutatható lett a mikroműanyag a nagy műanyagszennyezés következtében. Például egyik amerikai kutatásnál is mikroműanyagot találtak már minden fontos emberi szervben, azok felhalmozódó, káros egészségi hatásaival. Régóta aggodalomra ad okot, hogy a műanyagokban található vegyi anyagoknak számos egészségügyi hatása lehet, a cukorbetegségtől és az elhízástól a szexuális diszfunkcióig és a meddőségig.

De ezeknek a mikroszkopikus részecskéknek a főbb szervekben való jelenléte felveti annak lehetőségét is, hogy az azbeszthez hasonlóan rákkeltő irritáló hatást fejthetnek ki, jelenti az Arizona Állami Egyetem (ASU) vezető kutatója. (Forrás 3) Nem igazán tudunk megszabadulni tőle, hiszen ahogy a kutatók mutatják most már benne van a mikroműanyag az ásványvízben és a csapvízben is, de még a levegőben is. Mi emberek átlagosan hetente már körülbelül 5 gramm műanyagot fogyasztunk el különböző forrásokból kutatások alapján, ami egy hitelkártyának felel meg.

Az alábbi kép demonstrálja az éves műanyag termelés növekedését a világon millió tonnánként 1.5-ről (1.5 kocka) 1950-ben 359 millió tonnára (359 kocka) 2018-ban, hogy fel tudjuk fogni ezt az óriásnagy növekedést a műanyagok gyártásában. (Forrás 2).

 


Már az EU és így Magyarország is elkezdett betíltani bizonyos egyszer használatos műanyagokat - felismerve a helyzet súlyosságát. A jó lépések ellenére is összességében az EU-ban több mint kétszer annyi műanyagot termelünk csak a csomagolásra mint nagyon drágán újrahasznosítunk. (Forrás 3) Megismétlem, ez CSAK a műanyag csomagolás. Ebben nincs benne még a sok egyéb műanyag termék, például műanyag telefon tokok, műanyag gyerekjátékok és hasonló műanyag termékek. De hogy időtávban nézzük az ENSZ szerint a valaha termelt műanyaghulladék mindössze 9%-át hasznosították csak újra, tehát 91%-a a műanyagnak nem lett újrahasznosítva, és ennek túlnyomó többsége hulladéklerakókban, szemétlerakókban vagy a természeti környezetben halmozódott fel és most is ott található. (Forrás 4)

Továbbá a műanyag újrahasznosítási folyamata is tele van komoly kérdéses pontokkal. Az újrahasznosítás egyrészt nem csak, hogy sokszor anyagilag nem éri meg (olcsóbb legtöbbször az új műanyag mint használtat újrahasznosítani), de másrészt még a környezetvédelem szempontjából is komoly kérdéses pontokat vet fel.

Egyre jobban látszik, hogy a műanyag kémiai újrahasznosítása nem oldja meg a műanyagválságot, mivel a szén-dioxid több mint 50%-a elvész, míg más tudósok a Dioxin termeléstől félnek. Amellett, hogy nagy mennyiségű energiát fogyaszt az újrahasznosítás, „a pirolízis mérgező hulladékot, például dioxinokat is termelhet”– mondta Hideshige Takada geokémikus, a Tokiói Mezőgazdasági és Technológiai Egyetem professzora 2021 júliusában. (Forrás 5, 6) Talán esetleg olvastad is, hogy egészen 2018-ig még Kínába is exportált az EU is műanyag szemetet, - sok más országgal együtt, -, de már 2018 óta Kína sem hajlandó a műanyag szemetet befogadni országába. És ha ez nem lenne elegendő, az EU hivatalos becslései szerint 4.8 tól 12.7 millió tonna műanyag kerül az oceánokba évente. (Forrás 7).

 

 

És hol van Magyarország? A most elérhető legfrissebb publikált EU adatai szerint Magyarországon kevesebb mint 40% volt a műanyag csomagolásoknak az újrahasznosítása 2019-ben (Forrás 1). Tehát ha kidobtunk 10 kiürült műanyag tartót egy hónapban még 4 sem teljesen lett újrahasznosítva. Így nem véletlen, hogy egyre többünknek ismerős a Tiszán visszaúszó műanyagok áradatai is.

De a műanyag nem csak a termékek külső csomagolásaként van jelen, hanem sok termék belsejében, az összetevőkben is ott lapul a mikroműanyag, például bizonyos kozmetikai termékekben és mosószerekben is. Erről részletesebben egy másik blog cikkünkben is írunk.

A Szegedi Tudományegyetem kutatása alapján egyre több az egészségre veszélyes mikroműanyag a Tiszában is, melyről több cikk is megjelent 2021 november végén. A mikroműanyagok mérete jellemzően 5 millimétertől 0,05 milliméterig terjed. A vizeken át az élemiszereinkben, majd bennünk emberekben is landol.  A halak mellett az összes feldolgozott húskészítményben találtak már műanyag szemcséket, így nemcsak a vízi ökoszisztéma felől juthat el az emberi szervezetbe a mikroműanyag szennyezés. (Forrás 8)

 

Szerzői megjegyzésA Zöldkör Marketet többek között e célból is álmodtam meg lassan 3 éve mely lépésről lépésre formát öltött. Még jóval előtte viszont a tudatos élet iránti szeretetem már több mint 10 évre nyúlik vissza, hisz előtte a közgazdász egyetemen fenntarthatóságra és vállalati társadalmi felelősségvállalásra fókuszáltam és önkénteskedtem. Majd munkába állva és tapasztalatot szerezve a legnagyobb nemzetközi cégeknél több EU országban dolgoztam több nyelven (Ausztriában, Németországban, Magyarországon), és tudtam szeretnék értéket adni és nem csak elfogadni, hogy valami rosszul működik. Végre a Zöldkör Marketben ez szisztematikusan apránként formát öltött, ahol mindannyian tehetünk és saját magunk Hősei lehetünk. A Zöldkör Markettel szerettünk volna egy olyan szolgáltatást mellyel könnyebben fogyaszthatunk, mely nagy választékkal és több márkával rendelkezik és kevesebb műanyagot termelhetünk a lehető legtöbb általános fogyó háztartási termékeknél és a lehető legtöbb embernek legkönnyebbé tehetjük mindezt a mai felgyórsult világunkban.

Miért ne lehetne kevesebb hulladékkal élni és a lehető legtöbb dolgot újratöltetni akár saját tartóinkba? És boldog lelkiismerettel élni…, esetleg még spórolni is. Pl mosogatószert, ablaktisztítót, szeművegtisztítót vagy épp biciklitisztítót vagy autósampont. Örülünk mindenkinek aki csatlakozik hozzánk.

Antal Csilla, MSc. közgazdász

2022 január 12

 

 

Említett források:

Forrás 1: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Packaging_waste_statistics#Generation_and_recycling_per_inhabitant 2021-10-18

Forrás 2: https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20181212STO21610/plastic-waste-and-recycling-in-the-eu-facts-and-figures  Frissítve:  2021-06-30 Készítve: 2018-12-19

Forrás 3: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/news/20200817/autopsies-show-microplastics-in-all-major-human-organs . 2020-08-17

Forrás 4: https://www.unep.org/interactive/beat-plastic-pollution/

Forrás 5: https://www.forbes.com/sites/emanuelabarbiroglio/2020/06/06/chemical-recycling-wont-solve-the-plastic-crisis-study-finds/?sh=5bbac1553d6c  2020-06-06

Forrás 6: https://www.reuters.com/investigates/special-report/environment-plastic-oil-recycling/ 2021- 07-29

Forrás 7: https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/priorities/circular-economy/20181005STO15110/plastic-in-the-ocean-the-facts-effects-and-new-eu-rules

Frissítve: 2021-03-26. Készítve: 2018-10-12 2021-11-25

Forrás 8: https://szegeder.hu/helyi/2021-11-25/egyre-tobb-az-egeszsegre-veszelyes-mikromuanyag-a-tiszaban-az-szte-kutatasa-alapjan/619fa37b47d3c0278d2b3331?fbclid=IwAR2324Js8-obEd8fJ2U3mA_glv9SmrUQ578QREW81ed2W_e6cO_zgBxIUOY  2021-11-25

Az oldal tetejére