Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan válasszunk mikroműanyag mentes mosószert?

Hogyan válasszunk mikroműanyag mentes mosószert?

A mosószerek 61%-a Ausztriában mikroműanyagot tartalmazott: 6%-uk szilárd mikroműanyagot és 55%-uk vízben oldodó műanyagot. Miért érdemes, és hogyan kerülhetjük ki a mikroműanyagokat.

A Global 2000 ausztriai független környezetvédelmi szervezet 2021-ben megismételte mosószer tesztjét, melyben több mint 250 mosószert viszgáltak. Ezúttal a gyártó tájékoztatása szerint összesen 256 osztrák piacon kapható termék összetevőit vizsgálták vízben oldódó és szilárd mikroműanyagok (szintetikus polimerek) szempontjából. Az eredmény: ebből 156 tartalmaz műanyagot. 1

 

Az alábbi összefoglaló diagram mutatja, hogy a vizsgált 256 mosószerből összesen 6% mikroműanyagot (= piros) és 55% vízben oldodó műanyagot tartalmazott (= narancssárga), míg csak 39% -a volt a tesztelt mosószereknek műanyagmentes (= zöld).

Ezeket az információkat láthatjuk típusokra lebontva is: folyékony mosószerre, mosóporra és gélpárnára.

A sok háztartásban is megtalálható Persil, Ariel és Lenor például vízben oldodó műanyagokat tartalmaznak, így a narancssárga kategóriába kerültek. De meglepő módón sok DM DENKMIT-es termék is vízben oldodó műanyagot tartalmaz, míg a DM DENKMIT 3 az 1-ben mosókapszulája szilárd műanyagot is tartalmaz a teszt alapján, így a kemény piros kategoriában landolva.

A teljes lista az összes vizsgált gyártóval és márkával itt érhető el német nyelven:

https://www.global2000.at/sites/global/files/Report-Waschmittel-Test-2021.pdf

Az áruházunkban található például Frosch Aloe Vera érzékeny bőrre folyékony mosószer is ezen viszgált termékek között szerepelt a Global 2000 2021-ben végzett tesztjében és a kevés 39% műanyagmentes termékek közé sorolt. Ezt a mosószert itt vásárolhatod meg.

Ezek a mikroműanyagok mosás után visszakerülnek a szennyvízzel a környezetbe, majd táplálék és egyéb formában vissza hozzánk emberekhez.

Egyik tanulmány szerint mi magunk is már átlagosan 5 gramm mikroműanyagot veszünk fel hetente különböző forrásokból; - ez egy hitelkártya súlyának felel meg. 1

 

De miért is van egyáltalán mikroműanyag a mosószerekben?

 

A mosó- és tisztítószerekben a szintetikus polimerek vizuális vagy praktikus jellegűek, és sokféle formában vannak, amelyek gyakran nehezen érthetők. Például homályosítóként, sűrítőként vagy színezőként használják őket, és sok polimer csak részben biológiailag lebontható. Mivel fogyasztóként itt gyorsan elveszíthetjük a nyomát, a Global 2000 ausztriai szervezet elkészített egy listát, amely segítségével azonosíthatjuk a mosószerben lévő műanyagot, ezzel elkerülve akár ezen termékek vásárlását.

Röviden ide tartoznak a következő típusok: akril polimer vegyületek, polietilén vegyületek, vinil-pirrolidon vegyületek, Kvaterner ammóniumvegyületek, polimer színezékek, prolipropilén-tereftalát, Polivinil-alkohol, Polikarboxilátok -Na, CP Methox.ppg MA és metakroilkolin CL, poliészter vegyületek, nátrium-poliaril-szulfonátok, és Polioximetilén melamin karbamid.

A teljes bővített lista német nyelven ezen a linken található meg:

https://www.global2000.at/publikationen/waschmitteltest

Az viszont tény, hogy a pontos összetevők legtöbbször nincsenek részletesen feltüntetve a termékek leírásában és címkéjén (tisztelet a kivétel), hisz itt a gyártó legtöbbször csak a törvényi kötelezettségeknek megfelelő minimumot tárja fel.

Így sokszor gyártói adatlapokból, gyártói weboldalakról vagy épp a gyártótól kell informálódnunk. Így egy ilyen minőségű munkát egyedül nehezen és csak sok munkával tudunk elvégezni mint a Global 2000 osztrák független szervezet. Az alábbi kép mutatja egyrészt mi az, ami rá van írva a termékre és másrészt mi az, ami benne van a termékben a gyártó weboldalán található részletesebb információk alapján.

 

Mit tehetünk és hogyan kerülhetjük el a mikroműanyagokat?

 

A mikroműanyagok elkerülésének egyik módja, hogy a termékek leírását figyeljük, akár a termékek összetevőit is, ha ez részletesen elérhető lásd fenti lista, és kifejezetten nézzük, hogy a termékeink minél több helyen mikroműanyagmentesek legyenek. Most már pár helyen láthatjuk feltüntetve a termékek címkéin és leírásán is a mikroműanyagmentes jelzőt. Ugyanakkor ilyenkor sokszor csak a gyártó állításaira tudunk támaszkodni.

Habár sokszor a hiteles ökocímke segíthet, mint ahogy ebben a tesztben is látszik, csak azért mert egy terméknek van ökocímkéje, attól még nem biztos, hogy mikroműanyagmentes is.

Így a legjobb ha ilyen hiteles, független, szakértők által átnézett tesztek eredményeit is figyeljük mint az általunk itt említett Global 2000, amely Ausztria független környezetvédelmi szervezete, hisz itt független információkat kaphatunk mint fogyasztók és ezen tesztek célja minket mint fogyasztókat tájékoztatni és védeni.

Ha minél optimálisabban szeretnénk hozzájutni a legújabb információkhoz, érdemes minket Zöldkör Marketet is követni hírleveleinkben és facebookon, hisz mi folyamatosan megosztunk hiteles, minőségi, saját fordítású külföldi információkat, valamint belföldi kutatásokat és teszteket, mivel cégünk fő fókusza a hiteles tudás megosztása is szakértőktől.

Ha konkrét terméket keresünk, a webáruházunkban található pl Frosch Aloe Vera érzékeny bőrre folyékony mosószer is ezen vizsgált termékek között szerepelt a Global 2000 2021-ben végzett tesztjében és a kevés 39% műanyagmentes termékek közé sorolt. Így egy remek műanyagmentes alternatíva, mely ráadásul ekcémás vendégeink kedvence, hipallergén és nemzetközileg is az egyik legkedveltebb érzékeny bőrre Aloe Vera tartalma miatt. Frosch Aloe Vera termékünk EU ökocímkés és műanyagmentes, így a környezetet sem károsítjuk feleslegesen mosásunkkal.

 

Tesztben zöld minősítésű Frosch Aloe folyékony mosószerünk:

Így jó tudni, hogy vannak olyan alternatívák melyek kiválóan mutatják, hogy szintetikus polimerek nélkül is jól lehet mosni. A teljes tesztben további hasonló termékek is fel vannak sorolva.

A mosószerekben található mikroműanyagok, – legyen szó szilárd vagy vízben oldódó mikroműanyagokról -, mosás után visszakerülnek a környezetbe, majd vissza hozzánk vízünkben, élelmiszereinkben és egyéb más módón. Egyre több helyen olvashatunk a megnövekedett mikorműanyagokról már Magyarországon is, hisz pédául a Tiszában is folyamatosan nő a mért mikroműanyagok szintje. 2

 

Mi van még általában a mosószerekben?

 

Függetlenül attól, hogy mosóporról, folyékony mosószerről vagy gélpárnáról van szó, az összetevők listája általában hosszú, használatuk nem magától értetődő. A jelentésben részletes leírást találsz a mosószer összetevőkről, itt csak rövid áttekintést adunk hatásukról:

 

·         A keserű anyagok célja a véletlen lenyelés megakadályozása

·         Fehérítőszerek és aktivátorok a szerves festékek feloldását és a színtelenítést szolgálják

·         Illatok és parfüm olajok

·         Az enzimek olyan fehérjék, amelyek kifejezetten kémiai anyagok csoportjait támadják meg

·         Színezékek és színgátlók (=elszíneződés elleni védelem)

·         Töltőanyagok (kiegyenlítő szerek) a jó önthetőség érdekében

·         A komplexképző anyagokat a víz lágyítására és a felületaktív anyagok teljesítményének fokozására használják

·         A tartósítószerek védenek a penész és a csírafertőzés ellen

·         Az optikai fehérítők kompenzálják a ruházat sárga árnyalatát

·         A felületaktív anyagok csökkentik a felületi feszültséget, hogy fellazítsák a szennyeződéseket

·         A zeolitok vízlágyítóként és komplexképzőként szolgálnak

 

Kilátás

 

Az EU már vizsgálja bizonyos mikroműanyagok tiltását, melyről 2022-ben várható eredmény.

Portugália viszont törvényt tett közzé 2021 július 30.-án, amely megtiltja a mikroműanyagok szándékos hozzáadását bizonyos kozmetikai termékekben és mosószerekben, és csatlakozik az EU többi országához, amelyek hasonló lépéseket tettek a mikroműanyagok jövőre várható általános uniós betiltása előtt. 3

A Global 2000 szerint viszont kérdéses, hogy minden típusú mikroműanyagot betiltanak-e vagy csak egy részüket.

 

Kapcsolodó és említett termékeink:

 

A mikroműanyagmentes Frosch Aloe Vera folyékony mosószert itt találod. Újratölthető, környezetbarát és természetes alapanyagú mosószer és öblítő kombinációinkat pedig itt vásárolhatod meg.

Továbbá mi saját magunk is készíthetünk mosószert, melyhez pár alapanyag itt van, és felhasználhatunk mosódiót vagy épp gesztenyét is.

 

 

Források:

1  https://www.global2000.at/publikationen/waschmitteltest  2021-10-05

2  https://szegeder.hu/helyi/2021-11-25/egyre-tobb-az-egeszsegre-veszelyes-mikromuanyag-a-tiszaban-az-szte-kutatasa-alapjan/619fa37b47d3c0278d2b3331?fbclid=IwAR2324Js8-obEd8fJ2U3mA_glv9SmrUQ578QREW81ed2W_e6cO_zgBxIUOY  2021-11-25

3 https://chemicalwatch.com/328018/portugal-bans-microplastics-in-cosmetics-detergents 2021-09-03

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Woman Holding Pile of Knitted Sweaters

Stacked towels and plaid on wooden box

Az oldal tetejére